Kedves látogató!

Az oldal "normál" vagy kompressziós harisnyát vásárlók segítésére jött létre: bemutatunk néhány gyártót, márkát, típust.


Felhasználó név / Jelszó
páros birtokában kérem kattintson:

Belépés


Csomagautomata kereső:
Foxpost,
MPL,


OTP:
Gépkocsinyeremény kereső,Kompressziós harisnya - Gyakori kérdések:
A legfontosabb lenne a megelőzés?

A dohányzásmentes, mozgással teli életmód, gyümölcsöt, zöldséget, szárnyas húsokat, és halat előtérbe helyező táplálkozás, viszonylag stresszmentes munkahely, és a kiegyensúlyozott család együtt majdnem mindent megtehet a betegség ellen. Kialakulását persze befolyásolhatja a genetikai örökség, a szülőktől kapott hajlam is.
Az önvizsgálat módja: induljon el és járjon! Nyugalmi helyzetben nem fáj a láb, ha mozgás során igen akkor mindenképpen keressen fel egy angiológiai szakrendelést!

Kinek ajánlott kompressziós harisnyát viselni?

Folyamatos ülő vagy állómunka, túlsúly, dohányzás, terhesség, hosszan tartó út ahol lábát nem mozgatja több órán keresztül, visszérbetegség, vénafal gyulladás, mélyvénás trombózis után vagy az arra való hajlam(ok) esetén.

Hol vehetek, milyen méretű és hosszúságú, minöségű és erősségű harisnyát viseljek?

Hol: Gyógyászati segédeszköz boltban vásárolható meg (ha először vásárol harisnyát, kérjen pontos útmutatást a harisnya viseléséről!).

Méret: Lehetőség szerint mindig pontosan mérjük meg lábaink körméretét és hosszát (reggel lábra állás előtt!) a csomagolás szerinti mérettábla alapján vagy kérjük a harisnya forgalmazásában jártas szakemberek segítségét (egyes típusoknál egyedi méretre készítés!). A jó méret megfelelően tart/szorít, hiába érezzük „nagyon erősnek”.

Hossz: Lehetőség szerint mindig érjen túl az elváltozás területén, a szekrényben tartott kompressziós harisnya nem javít a mozgékonyságunkon!

Minőség: Az adott kompressziós fokozaton belül sok típus létezik, ezekről a beteg igénye és lehetősége dönt. Az alaptípusok mellett van pamutosabb összetételű, nagyobb kényelmet biztosító változat. Létezik változó színű, élénk, fényes fonalból készült, elegáns változat, van ezüst szállal készült, a bőr fertőzéses betegségeit gátló harisnya is.

Erősség megelőzésre: 20 den - 280 den ha még nincsenek komolyabb tünetei, elváltozásai (nehézláb érzés, feszültség érzés a lábban, éjszakai lábikra-görcs, viszketés) de családjában korábban előfordult vénásbetegség.

Erősség gyógyászati: I. kompresszió fokozatú, recept nélkül vásárolható harisnya. II. III. IV. kompresszió fokozatú-t angiológiai vizsgálat után írhatja fel vényre orvosa az elváltozás kiterjedésétől függően bokáig, térdig, combközépig, combtőig érő harisnya, egyszáras harisnyanadrág vagy harisnyanadrág, 6 hónapra 2db-ot, de teljes áron recept nélkül bármennyi vásárolható!

Mikor viseljem a harisnyát?

A harisnyát lábra állás előtt kell felvenni, először csak pár óra hosszára. A cél, hogy végül a teljes aktív időszakban viselje. Főleg nyári melegben!

Meddig kell viselnem a harisnyát?

Ha a kötőszövet öröklött gyengesége Önnél visszérbetegséget okozott, tartósan, folyamatosan célszerű használni a harisnyát. A visszérműtét után sem mentesül alóla, a kötőszövet gyengeségét a műtét nem tudja megszűntetni, a tünetek egy része a kompressziós harisnya viselésével kivédhető.

Mire kell figyelni a harisnya viselése közben?

A harisnyát soha sem szabad túlhúzni a kívánt magasságon. A visszapöndörödő harisnya többszörös rétege a végtag leszorítását eredményezi, inkább gátolja, mint segíti a vénás keringést. A lecsúszott, összegyűrődött harisnyát haladéktalanul meg kell igazítani.

Hogyan óvhatjuk a harisnyát minél hosszabb ideig?

Minden termékkel használati útmutatót csomagoltak, célszerű betartani a kíméletes tisztítást, szárítást.

Mi a teendőm, ha problémám van a harisnya viselésével?

Kérdezze meg orvosát vagy gyógyászati segédeszköz eladóját, kérjen tanácsot.